Fläsk Husmanskost Varmrätt

Kroppkakor med brynt Timjan smör samt rårörda lingon med wiskey.

Kanske inte det klassiska receptet med kryddpeppar. Men det här är min variant på kroppkakor.

2 portioner 60 min

Kroppkakor

10-12 st potatis
1 msk fint riven gul lök
1 ägg
1 dl vetemjöl
Salt

Fyllning

100 g rimsaltat fläsk
50 g rökt fläsk
50 g kantareller
½ tsk hel vitpeppar
2 kvistar timjan
1 rejäl klick Smör
Salt

Rårörda lingon

1 dl lingon
½ dl strösocker
2 st stjärnanis
½ msk  mild whisky

Brynt smör

100 g smör
4 kvistar timjan

 

Gör så här.

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Lägg lingon och socker, stjärnanis och whisky i en skål och rör om. Rör om lite försiktigt då och då. Rosta vitpeppar i torr stekpanna och mortla sedan.
  3. Fin hacka fläsket och stek i smör ställ åt sidan.
  4. Hacka svamp och löken. Lägg svampen i en stekpanna och koka ur vätskan. Tillsätt smöret och stek gyllenbruna.Krydda med salt och lite av den rostade vitpepparn. Tillsätt löken och stek den mjuk. Blanda i fläsket och rör ner den fint hackade timjanen. Ställ åt sidan.Smaka av om det behövs mer kryddor. När potatisen kokat klart pressa den genom en potatispress. Låt svalna i en bunke. Tillsätt ägget, vetemjöl, salt och den rivna löken. Rör om och blanda ihop till en fin deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns för kladdig.
  5. Forma till jämna fina bollar. Platta ut något och lägg i en sked fyllning. Förslut bollarna och rulla dom jämna.
  6.  Lägg ned kroppkakorna i saltat kokande vatten. Koka i ca 10 min.
  7.  Bryn under tiden smöret i en panna tillsammans med timjan.
  8.  Lägg upp kroppkakorna på tallrikar och garnera med resterna från fläsket och några hela kantareller och de rårörda lingonen. Häll över de brynta smöret. Strö över en nypa rostad vitpeppar.

1 thought on “Kroppkakor med brynt Timjan smör samt rårörda lingon med wiskey.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *