Fisk Husmanskost middag Pasta Varmrätt

Stekt lax med ramslökspesto med mandel serverat med pasta

Här uppe i Kalix växer inte ramslöken vilt som i södra Sverige. Så jag blir lika glad varje år när min snälla kusin Tina skickar till mig. Här har jag gjort en pesto med ramslök och rostad mandel som jag toppade den stekta laxen med.
Till detta serverade jag en sås med vittvin och bladspenat samt ny kokt pasta.

Du behöver till ca 4 p:

2 1/2 dl mandel flisor
1 knippe ramslök
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan
ca 1 msk pressad citron
Rivet citronskal
Salt

Såsen:
1 klick Smör
1 st schalottenlök
1 st grönsaksbuljong
65 g babyspenat
2 dl vittvin
5 dl grädde
Vitpeppar, salt

Laxen:
500 g Lax
1 klick smör
Salt

Gör så här:
Börja med att rosta mandel flisorna i en torr stekpanna. Ta hälften av mandeln (Resterande används till garnering). Sätt mandeln i en mixer tillsammans med ramslöken mixa till en massa och tillsätt oljan och den rivna osten. Mixa ihop och smaka av med pressad citron, rivna skalet av citronen och salt ställ sedan åt sidan.
Såsen:
Smält smöret i en stekpanna och fräs den hackade löken mjuk utan att bli bränd. Tillsätt spenaten och stek även den mjuk samtidigt som du smular ner grönsaksbuljongen. Häll på vinet och rör så buljongen löser sig häll sedan i grädden och låt sjuda ca 20 min.
Laxen:
Salta lax bitarna lite lätt runt om och stek sedan i smör i en stekpanna.

Servera detta med ny kokt pasta och strö rikligt med rostad mandel över.
Smaklig måltid!

Vin tips: Art nr 73738

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *