SVERIGES MÄSTERKOCK 2018

2018-03-21

Känslosamt besök i köket

Ny vecka och vi är bara fyra stycken kvar nu och vi alla börjar vara rätt slitna och känna sig tomma på energi. När vi då kommer in i köket och får ett brev och en varukorg av en anhörig känns det skönt.  Det är Patrik som skrivit till mig, ett så fint brev och så fina ord att mina tårar bara rinner.

 

När jag såg vad han valt ut i min korg förstod jag genast vad han ville att jag skulle laga. En av hans favoriter nämligen älg entrecote med potatis stubbar och en whiskysås med grönpeppar. Kände mig trygg i hans val av ingredienser och tänkte hela tiden att jag var hemma i köket för att minska min nervositet.

 

Steker och grejar på i köket och tiden går vansinnigt fort plötsligt är det bara 15 min kvar.

 

Tankarna börjar åter snurra i huvudet, Fasen det är nära nu, jag är en av topp 4 i Sveriges mästerkock helt fantastiskt att jag kommit så långt. Drömmen om kokboken är inte långt borta nu.  Minuterna tickar snabbt vidare och jag börjar bli ännu mer nervös och frågar de andra hur det går för att skingra mina tankar lite.

Marcus räknar ner tiden och vi släpper allt vi har i händerna. Han säger att innan de ska provsmaka maten så välkomnar han in brevskrivarna som suttit i ett rum intill och sett allt ihop. När jag då förstår att Patrik är här så strömmar mina tårar ut. Var sån enorm känsla att träffas efter så många veckor borta hemifrån. Att känna närheten av någon som betyder mycket för en är obeskrivlig.

Det kändes som att jag skulle kunna stå där och bli kramad hur länge som helst.

 

Sveriges Mästerkock. Säsong VIII. 2018. Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

När vi samlat oss lite var det dags för att presentera våra tallrikar för juryn. Det kändes så skönt att få ha någon bredvid sig när man skulle få höra vad de tyckte efter avsmakningen. Tror det var första gången inte Markus såg jätte läskig ut. Förstår också vad han menade med att det skulle varit mer elegans och finare upplägg. Det borde jag ha tänkt på! Men det är alltid lätt att vara efter klok. Men för övrigt tyckte jag att jag fick bra respons av alla tre som tyckte att köttet är perfekt stek och god sås och att krispet från potatisstubbarna var bra. 

När Mischa säger att jag är otroligt smaksäker känns det väldigt stort. Hon som är drottningen av smaker. Hon som kan analysera smaker och sätta ord på dem som jag tror ingen annan kan.

Måste också säga att det var jätte roligt att få träffa Emmas Pappa, Eriks flickvän och Adams Mamma så fina människor.

När de anhöriga fått gå upp på balkongen står vi 4 kvar framför juryn för att få höra resultatet. Det är Adam som är bäst och vidare till topp 3 direkt. Vi andra tre får ladda om för eliminering. Stort grattis till dig Adam hade gärna smakat på din torsk med äggsås såg magiskt gott ut. Fasen vad duktig du är!!

Eliminerings dags och vi får titta på när Markus lagar en rätt på Iberico gris. Han är så proffsig på det sätt han visar oss och allt ser så himla lätt ut. När vi sen får veta vilka kött detaljer av Ibericon vi hade att välja på blev jag jätte stressad. Det ända jag kände igen var just kotletten. Hade ingen aning om var de två andra detaljerna satt på djuret. Sekreto och Pluma var de tå övriga detaljerna. Pluma har jag sett på någon butik men vart tusan sitter den och hur ska det tillagas kort eller lång stektid??? Sekreton har jag ingen susning om alls så jag bestämmer mig för att laga kotletten som jag känner mig säker på. Kanske inte heller det smartaste att försöka efterlikna Markus rätt så här i efterhand men jag tyckte det han lagade var så himla gott så det fick bära eller brista. Försöker att minnas varje steg han gjorde för att få rätten så lik jag bara kan. Ser att tiden inte räcker till för att få köttet klart i ugnen så jag tar ut det och steker klart i stekpannan.

Jisses vad tiden går fort, var nöd och näppe att jag fick upp allt på tallriken när tiden är slut.

När jag, Emma och Erik står där framför juryn känns det liksom i kroppen att det är min tur att lämna tävlingen. Men så klart hoppas och önskar jag att få komma ytterligare ett steg närmare. Erik ropas upp och han får gå dom där lätta stegen upp för trappan till balkongen. Vilken rätt du lagade Erik helt fantastiskt vad duktig du är och stort grattis till dig.

Kvar står jag och Emma och väntar med spänning och det är Emma som är vidare till nästa vecka. Stort grattis även till dig så grymt bra jobbat. Så kul att vi var två här uppifrån Norrbotten känns ju lite som grannar;)

Ja, här slutar min mäster kocks resa och jag känner mig så otroligt glad, tacksam och stolt över min insats. Trodde verkligen inte att jag skulle komma så här långt bland alla duktiga matlagare. Jag har fått uppleva så mycket, lärt mig massor om matlagning och även vuxit som person och insett att man klarar mer än man tror.

 Sveriges Mästerkock. Säsong VIII. 2018. Erika Jureskog, Simon Edmark, Lotta Öström, Jakob Af Petersens, Adam Lund, Erik Hammar, Emma Laiti, Yennifer Nunez, Rebecca Andersson, Filippa Järnmarker, Ebba De Flon och Dante Zia.

Är så tacksam över att fått lära känna alla dessa mästerkockar 2018 ni alla är fantastiska personer och jag tänker på er typ varje dag.

Tänk att jag hamnade här som topp 4 efter ha öppnat ytter dörren hemma med ett VA FAAN! 

 

SÅ TUSEN TACK till familj, vänner, kollegor och även alla jag inte känner som peppat, stöttat och hejat under resans gång.

Helt fantastiskt vilket stöd jag haft från er alla STOR KRAM TILL ER.

 

 

2018-03-14

Tillbaka i Mäster kocks köket efter minnes värda dagar i Belgien.

När vi kommer in i köket och vi får reda på att veckans tävling är att laga Fransk mat så får jag genast en ide i huvudet. Tänker laga boeuf bourgogne men vet att den grytan tar många timmar på sig för att bli mör och riktigt god. Men tänker att om jag väljer ett annat kött typ oxfilé så behöver det ju inte lika lång stektid bara att försöka sätta jäkligt bra smaker i övrigt.

Men helt plötsligt står Leif där framme med en så där tunna som man köpte lotter ur när man var liten.

Va tusan nu då tänker jag!! Vi fick gå fram en och en för att dra varsin lott som visade sig vara en flagga.

Tittar på min flagga och har absolut ingen aning om vad det kan vara för land som denna flagga representerar…. Får förklarat för mig att det är Iranska flaggan men vad fasen äter man där ingen aning???? Vi får tilldelat oss var sin korg med råvaror från landet vi fått. Utmaningen blir att laga en Fransk rätt med smaker från landet vi fått. Plockar lite i korgen och ser massa saker jag aldrig sett eller använt mig av. Men ser då att det finns lammfilé, ris och några andra ingredienser jag känner igen. Tänker att jag byter ut oxfilén mot lammfilén serverar ris smaksatt med gurkmeja till istället för potatis. Och lägger till kardemumma och dadlar som verkar vara vanligt i Iran. Ser att det finns inlagda vinblad också det måste jag ju hitta på något med. Gör en typ dolme fylld med mixade bönor mm.

Känns som en helt galen tävling. Jag liksom inte känner till smakerna från det Iranska Köket och hur smakerna med det franska passar ihop INGEN JÄKLA ANING!!!!! Men på något sätt får jag ihop en rätt och har något som jag kan servera juryn. Vi alla fem känner oss väldigt osäker på hur detta kommer att gå.

Leif och juryn skrattar åt mitt uttal av den franska grytan. Alltså jag kan inte uttala de ordet korrekt och säger till dem att varför kan man inte bara kalla det för köttgryta!!

Det är Erik som är bäst och är säker på sin plats till nästa vecka och även Emma är vidare.

 

Fantastiskt att du kan prestera under dessa omständigheter Erik så jäkla bra jobbat!

Kvar står jag, Adam och Rebecca och ska göra upp i eliminering. Det ligger tre kloschar där framme hos juryn och jag antar att det är där under vår utmaning ligger. Erik blir beordrad ner från balkongen för att dela ut vår uppgift. Jag får en fasan och funderar genast hur jag skall tillreda denna då??? Fasan har jag aldrig heller lagat. Men det är ju en skogsfågel och tänker att jag fyller den med lita enbär, bacon, äpple, lök och steker den i ugnen. Skivar lite smör och lägger på för att fasanen har ju ett magert kött. Kokar en rotselleri pure till samt lite vaniljkokta körsbär med portvin. Smakar av och lägger upp på tallriken och tänker att det vart ju rätt gott fast jag aldrig lagat detta.

När vi står där framför juryn känns det som att de är ut extra stränga och den där osäkerheten kommer tillbaka. Men jag blir först uppropad och är vidare till nästa vecka.

Jippi topp 4:a så jäkla glad känns hur stort som helst!!!

Det blir Rebecca som tyvärr måste lämna tävlingen.

Fina underbara Rebecca som blev min bästa vän så jag kommer att sakna dig. Så synd att det här landet är så långt hade velat träffas och umgås oftare.

Miss you Rebecca!2018-03-07

Fantastiska dagar i Belgien.

Var så mycket som stod på spel förra tävlingen. Vi hade pratat jätte mycket i gruppen om att tidigare år så fick de som var topp 6 åka iväg på en resa några dagar och tävla utanför mästerkock köket.

Alla ville så sjukt mycket så spänningen och nervositeten i köket gick nästan att ta på.

När vi då kom in i köket och jag ser den hemliga lådan på bänken tänker jag att det blir en ny tävling och jag försöker känna om det luktar något som kan ge mig en ledtråd. Vi får lyfta på lådan och det bara väller ut pommes frites. Hjälp ska vi fritera denna mängd pommes är tanken som far genom huvudet. Är det mängden perfekt friterade pommes som är utmaningen??? Eller ska vi gissa vikten???

När jag då sen hör juryn berätta att vi skall ut på en resa till pommes frites hemland nämligen Belgien och staden Brygge då känns allt så där himla overkligt som när Leif stod hemma bakom min dörr. Att jag Lotta som aldrig varit utomlands skall få åka i väg på en sådan här resa.

Jag måste nypa mig i armen och jag är vaken!! Jag drömmer inte!

Tillbaka till hotellet för att packa väskan då. Alla är så himla glada och förväntningsfulla vad kommer vi att få uppleva? vad kommet er det att vara för typ av tävlingar? Frågorna och funderingarna bara haglar ur oss.

Vi åker ut till Bromma flygplats för där därifrån vi ska flyga. Att resa med ett helt film team är ju en grej i sig det är ju inte bara en väska att hålla reda på om jag säger så.

 

Flyg resan går fint och jag sitter bredvid några av teamet Sabine och Kalle och framför mig sitter läskiga Marcus och läser tidningen.

 

När vi efter ett par timmar i flyg och i buss är vi då framme i Brygge. Hotellet vi ska bo på är så himla fint och rummen är stora och härliga för att inte tala om sängen.

Jag lovar att det är den skönaste säng jag legat i och i taken hänger kristallkronor av olika varianter. Känns riktigt lyxigt när jag ligger där på sängen och kollar upp i taket. Här ska vi vara i fem dagar så det är lika bra att göra sig lite hemma stadd så jag packar upp väskan och hänger in mina kläder i garderoben innan vi drar i väg för gemensam middag på kvällen. Vi får uppleva massa saker dessa dagar Leif, Markus och Mischa visar oss riktiga guldkorn. Vi börjar med att plocka ostron och vilken fantastisk upplevelse detta var.

Klädda i vadarbyxor fick vi kliva ner i det kalla vattnet för att gå ut till själva ställningarna där ostron burarna hängde. Kan säga att mina vadarbyxor inte riktigt räckte till och blev fulla med vatten. Jag var sjöblöt hela jag så några från teamet fick åka iväg för att handla torra kläder till mig. Men ostronen var det godaste ostron jag ätit.

 

Sen bar det iväg till en jätte fin fisk affär där vi handlade musslor som vi skulle använda oss av i tävlingen. Till sist så besökte vi en choklad butik där vi fick smaka otroligt god choklad. Var väldigt fascinerande att se alla olika choklad skulpturer vilka konstverk. Juryn tog även med oss till ett öl bryggeri där vi åt en jätte god lunch.

Vi åt belgiska våfflor i olika varianter samt pommes med olika såser ute på torget. Tittade på alla fantastiskt vackra byggnader och fina kanaler.

Jag glömde nästan bort att vi är ju trots allt här för att tävla efter så många fina och minnesvärda upplevelser.

Tävlings dags då och vi blir indelade i lag Jag, Rebecca och Dante i samma lag. Det känns bra för vi har ju jobbat tillsammans tidigare och det gick ju jätte bra. Men Erik Adam och Emma är ju enormt kunniga så det blir tufft.
Vi får två timmar på oss att laga en trerätters meny bestående av ostron till förrätt, Musslor och pommes till varmrätt samt choklad till efterrätt.

Tiden bara rusar iväg och det är en otrolig upplevelse att laga mat i detta kök.

Stressen stiger och jag känner mig alldeles svettig.

Vi inser också att vi kommer inte att hinna göra allt vi tänkt. Men när vi fått upp allt på tallrikarna så ser det jätte bra ut. Men kommer de att räcka vad har de andra gjort? Vi presenterar våra rätter för juryn i vanlig ordning och får sedan lämna rummet för den där jobbiga väntan….När vi tillslut får komma tillbaka in för resultatet så är det det blåa laget som var bäst.

Stort jäkla grattis till er Erik, Adam och Emma i är så bra!!

Tillbaka till hotellet för sömn och vila för att orka med eliminering nästa dag. Eliminerings tävlingen visade sig ska äga rum i ett kloster. Det kändes lite läskigt att gå där i korridorerna och titta på alla tavlor som hängde där. Vi kände som att vi var på väg till vår egen avrättning stundtals.

När vi tillslut fick veta att dagens tävling är en smaktest kände jag att detta kan gå hur som helst. Det är Dante som får börja och jag och Rebecca får sitta i ett annat rum så vi vet inte hur det går för honom.

Känns som att vi sitter där i en evighet innan det är min tur. Får höra att Dante har 5 rätt och att jag då måste ha minst ett rätt mer för att vara säker på att få gå vidare eller om vi har lika antal rätt så är det den som är snabbast som går vidare.
Jag tänker att jag måste sätta de sex ingredienser jag är helt säker på jätte fort för att vara säker på att gå vidare. Jag vet ju inte hur länge det tog för Dante. Men jag vet att Rebecca är grymt smaksäker så mot henne har jag inte en chans. Jag måste bara göra detta jäkligt fort!  Så fort jag lagt upp något på varje fat säger jag att jag är klar och börjar presentera mitt svar.

1 rätt, 2 rätt, 3 rätt, 4 rätt, 5 rätt… Nu är det spännande jag är så nervös att knäna skakar när Markus säger: 6 rätt grattis Lotta du är vidare till nästa vecka.

 Pust!!

När Rebecca sen kommer in tycker jag så jäkla synd om henne. Här inne står vi andra och vet hur det gått och får inte säga någonting. Men så hon imponerade hon satte alla smaker!! Du är för grym Rebecca!! 

Det blir Dante som får lämna oss denna vecka. Så konstig känsla i kroppen jag är så otroligt stolt över min egen insats i tävlingen men samtidig så ledsen när jag ser Dantes besvikelse.

Tårarna rinner för oss alla när Dante räcker över sitt svarta förkläde till juryn. Så glad att jag lärt känna dig Dante. Din härliga energi liksom smittar av sig och du får en alltid att skratta. Din nyfikenhet på livet och din spontanitet är så härlig.

Ja vad kan man säga topp 5 i Sveriges mäster kock nu! Trodde aldrig i mitt liv att jag skulle vara med i tävlingen så här länge. Känner mig så glad och lycklig!

 

 

2018-02-28

PAJ BAKNING OCH ELIMINERINGSBURGARE

Ny tävling och vi är bara sju stycken kvar nu. Fatta att jag är en av dessa det är ju helt fantastiskt. Känner mig så himla glad att jag kommit så här långt i detta sällskap. Grymt duktiga vänner jag lärt känna här och det är nästan som att vi blivit en liten familj. Vi hänger i mästerkocks köket från morgon till kväll och umgås även utanför tv-inspelningen. Kan nog säga att vi börjar känna varandra rätt bra nu:)

Peppade som tusan går vi in i köket och ser att det står tre stycken pajer på ett bord framför juryn. Bakning alltså tänker jag… Inte min grej riktigt! Man måste vara så himla exakt med alla mått. Det går liksom inte att sätta i mer bakpulver i kakan i efterhand om den inte jäser upp. Tror ingen av oss kände sig helt bekväm med uppgiften. Nåja det är lika för oss alla så det är bara att köra på. Gör en paj botten och en fyllning med cheescreame smaksatt med vanilj och gräddar den i ugnen. Under tiden kokar jag päron med kardemumma och vaniljstång. Tanken är att lägga de kokta päronen på pajen och hälla över lite kolasås samt garnera med lingon och vispad grädde.
Men vart tusan är lingonen jag irrar omkring i skafferiet och söker lingon. Tyckte precis att jag såg dem när jag var första gången in i skafferiet. Strunt i dom då tänker jag det får bli rödavinbär i stället då.
Tar ut pajen ur ugnen och lägger på de skivade päronen och häller över kolasåsen. Garnerar med vinbären och spritsar grädden runt om. Men nej grädden blir rinnig pajen är för varm så grädden smälter. Kan inget göra åt saken tiden är slut och det är dags att presentera sin paj. När vi står där framme ser jag att alla har bakat fantastiskt fina pajer. Det är Rebecca som är bäst och är den först som får ta dom där härliga stegen upp för trappan till balkongen.
Erik, Adam och Emma har också pajer som tar dem vidare till nästa vecka. Stort Grattis till er fyra grymt jobbat!!
Jag, Jakob och Dante i eliminering då. Jag kände på mig att jag skulle hamna där. Det kändes liksom i magen från första början.

På med det svarta förklädet och köra på igen då och utmaningen är hamburgare och det känns kul! Hamburgare gör jag ju ofta hemma speciellt på sommaren när vi är ute i stugan. Har lite problem med köttkvarnen…. Ha ha ha Den sitter fast med ett vakuum och det har kommit vatten under så den vill inte riktigt sitta fast. Försöker att hänga med min tyngd på kvarnen för att den ska stå stilla samtidigt som jag vevar med den andra handen.
Tillslut har jag nog med färs att jag kan börja göra mina burgare. Har använt mig av högrev, rökt sidfläsk och lite talg. Gör en chili majo och lägger in gurka på mormors vis. Minns att mormor alltid gjorde snabb inlaggd gurka när man var barn och skulle äta köttbullar där och jag tyckte det var så gott. Tiden går fort vi har 45 minuter på oss. Väljer att servera min burgare i en hamburgar ficka. Tycker det ser gott ut och det lilla jag smakat var också okej. Men ändå har jag kvar den där känslan i magen, Det är jag som kommer att få åka hem idag.

När vi tre står där framme är jag helt säker på att det är mitt namn som Markus kommer att säga. När han då säger Jakob det är du som får lämna oss då tror jag först att jag hört fel.

Ja du Jakob vilken grym matlagare du är!! Å vilka ställen du tagit med oss på i Stockholm.

Tack snälla för det och lycka till i ditt fortsatta matlagande!!

På kvällen efter tävlingen  bjöd Adam på riktigt fint vin i en mysig källare. Vilken upplevelse Tack Adam!!

Sen fortsatte vi till en toppen bra konsert med Danny Saucedo  Tusen tack för det Oscar och Dante Sia!!

 

 Topp 6 hur kunde detta ske!!! Fasen jag har kommit halv vägs nu.

 

2018-02-21

ULVHÄLLS HERRGÅRD

På väg i bussen igen för en tävling utanför mästerkocks köket. Ingen har en aning om vart vi ska denna tidiga morgon. Vi är bara åtta stycken kvar så vi ryms faktiskt i samma minibuss nu. Bussen som för övrigt körs av vår älskade Sarah. Alltså vilken härlig människa hon håller ordning på oss virr pannor. Hon stöttar, hon tröstar, hon skjutsar, ja hon finns alltid där som en riktig kyckling mamma.
Vi kommer tillslut fram till en jätte vacker herrgård. Ni ska veta hur vi satt och spekulerade i bussen om vart vi skulle.
Leif, Mischa och Markus hälsar oss välkomna och berättar lite om stället. Sen börjar med en vin provning i Herrgårdens vinkällare som Mischa håller i. Så himla kul att gå in i denna källare med lågt till tak  levande ljus och grusgångar som leder oss in i ett rum där provningen hålls.

Hon är så himla kunnig och det är jätte intressant att lyssna på henne. Minns att vi alla skulle berätta vad vi kände för dofter och smaker av varje vin. Tänkte när jag stod där och analyserade det vita vinet att det luktade ungefär som det kan lukta i ett svettigt hockey omklädningsrum. Så konstigt att en annars så oangenäm doft kan förvandlas till något angenämt och smakfullt.

Tok roliga vänner i en vinkällare:)


Vi delas in i lag tjejerna mot killarna och utmaningen blir att laga mat som passar till vinet vi testat.

Huvud råvarorna är Piggvar och rådjurssadel. Vi pratar ihop oss ett par minuter och bestämmer att Erika och Emma har huvudansvaret om förrätten och jag och Rebecca om huvudrätten. Rådjur är ju något som jag känner mig trygg med det brukar jag laga hemma. Tävlingen flyter på och jag tycker vi samarbetar bra och peppar varandra. Vi står ju mitt i mot killarna så vi ser ju vad dom lagar och de verkar så fokuserade. Vi smakar av maten tillsammans med vinet och tycker det är bra. När tiden är ute och vi står där och tittar på våra tallrikar så känner jag mig nöjd. Det ser fint ut men kommer det att räcka?? Emma och Erik går in till juryn och presenterar våra olika rätter. Sen börjar denna jobbiga väntan. Vi står i köket och provsmakar på våra rester och vill ju jätte gärna smaka på grabbarnas mat också. Men se de fick vi icke teamet var jätte hårda med att vi inte fick smaka på varandras mat.
Då äntligen får vi gå in för att höra resultatet och det är de gröna laget med grabbarna som är bäst.

Stort grattis till er vin nördar Erik Adam Jakob och Dante ni rockade fett;)

Eliminering igen då!! Bara att lägga lag tävlingen bakom sig och fokusera på nytt. Väl inne i mästerkocks köket igen så har vi en hemlig låda framför oss. Vad tusan kan det vara för utmaning nu då?? Bara det inte är nå jäkla inälvor!  Jag avskyr lever.
Jag lyfter på lådan och ser en tryffel. Tryffel tänker jag har aldrig använt mig av en sådan. De ända jag vet är att smaken minskar om man värmer den för mycket. Vad tusan ska jag laga för nått?? Tänk fort nu Lotta pasta eller soppa! Hör att de andra tänker laga pasta när vi kommit in i skafferiet. Då bestämmer jag mig för soppa bära eller brista.
När jag kommit igång med matlagningen kommer Markus för att höra vad jag tänker laga. Berättar om min plan med en soppa med skogschampinjoner och rotselleri. Men det är inte ordet rotselleri som kommer ut ur min mun utan jag säger palsternacka. Kommer nog aldrig någonsin kunna känna mig trygg när jag pratar med Markus. Jag är typ liv rädd för honom i tävlings sammanhang.
Jag har en tanke om hur jag vill att rätten ska smaka och hur det ska se ut. Tror aldrig jag smakat så mycket under en tävling som nu. Men känner mig grymt osäker i och med att jag aldrig jobbat med tryffel tidigare. Men när tiden är slut har jag fått till en soppa och ett upplägg jag är nöjd med. Jag känner att jag gjort mitt bästa i iallafall räcker det så räcker det. Annars är det väl min tur att åka hem då.
När jag sen får gå fram och presentera min rätt vet juryn i det här laget precis vad dom ska fråga eller säga för att få mig att gråta. Försöker att bita i hop men det är så mycket känslor i omlopp i min kropp. En blandning av lycka, nervositet, ovisshet, tacksamhet, hemlängtan, matglädje och en otrolig stolthet att tagit mig så här långt i tävlingen. Så jag försöker svälja tårarna och bita ihop när jag lämnar restaurangen för att när juryn skall smaka på min soppa.
Då står vi Jag Rebecca Erika och Emma där framför juryn. Känns lite som att stå och vänta på sin egenavrättning.
Emma var bäst i kväll grattis till dig du är grym!
Tre kvar då vem av oss är det som får lämna tävlingen? Jag känner mig helt säker på att det är jag som åker när jag hör att dom säger Erika det är du som tyvärr måste lämna tävlingen.

Fina Erika vi kommer sakna dig och ditt glada skratt.
Sliten och trött åker vi sedan tillbaka till hotellet för att fortsätta tänka på mat ett tag till.

Efter varje tävling ska vi även skriva ner receptet på de vi lagat och det är inte alltid så himla lätt att komma ihåg allt. Så många kvällar har jag legat på golvet med dator och lappar. Ibland med lite chips och ett glas vin också;)

TACK FÖR EN FIN UPPLEVELSE ULVHÄLLS HERRGÅRD

 

 

2018-02-14

Ny vecka och nya utmaningar. Vad kommer nu att hända. Lika pirriga som vanligt står vi utanför mästerkocks köket och väntar på att få komma in.

När vi kommer in i köket ser jag att det ligger färgade förkläden på bänkarna. Lag tävling igen då. Det är jätte kul att jobba i lag men det har ju inte gått så bra för lagen jag har varit med i.Det står även en trä låda på bänken. Tänker att där under ligger nog veckans utmaning. Men vad kan det vara???

Vi blir upp ropade och jag, Rebecca och Dante hamnar i samma lag. Vi tar på oss våra lila förkläden och känner oss nöjda med vårt lag. När vi äntligen fick lyfta på lådan ligger det fyra olika kött detaljer. Måste vara lamm tänker jag direkt när jag ser racksen. Filé och färs ligger också där, men vad är det där andra?? Vad kan det vara har ingen som helst aning.  Tur att Rebecca har koll och kan tala om att det är bräss.

Bräss, är något jag aldrig varken ätit eller lagat hur ska detta gå? Vi bestämmer oss för att använda oss av Filen och brässen samt att göra kuber av rotsellerin och göra en rödvinssås smaksatt med mörk choklad och rökt chili.
Det är ju självklart att Rebecca börjar med brässen eftersom hon vet hur det skall tillagas när varken jag eller Dante har någon som helst susning om detta. Jag börjar med såsen och friterar lite tillbehör. När jag hör Dante fråga efter en linjal för att skära jämn stora kuber av palsternackan höll jag på att skratta ihjäl mig.

Minns att Markus vid ett tillfälle kom fram och frågade mig vad vi lagade och jag svarade Kalv bräss. Vart jag nu fick det ifrån. Det är ju för sjutton Lamm vi lagar!!! Jag blir så himla nervös av den karln att jag säger fel saker. Jag liksom tänker en sak men det kommer något helt annat ur min mun…Märkligt!!

Det känns lugnt i köket alla har koll på vad var och en ska göra. Vi små pratar med varandra för att höra hur vi ligger till. Känns lite som att laga mat tillsammans med ett gäng bästa vänner. Men som vanligt i mästerkocks köket kan man aldrig känna sig säker. Hör då Leif säga att dom vill att vi även skall laga en förrätt som passar ihop till varmrätten. Där tog det lugnet slut!!
Pratar snabbt ihop oss och bestämmer oss för en toast med kantareller och timjan. Dante springer i väg till skafferiet för att hämta det vi behövde. Men tusan det fanns inget bröd!!! Plan B då alltså.. Baka bröd men hinner vi?? Ja för tusan nog hinner vi säger jag. Jag gräddar tunna kakor i stekpannan och sagt och gjort deg knådades och kavlades. 

Alla har fullt upp men är ändå så himla lugna och fokuserade på sina uppgifter. När Markus ropar att det är fem minuter kvar börjar vi på med upplägget. När tiden är ute och jag tittar på våra tallrikar känner jag mig nöjd, Så fina upplägg. Men vad har dom andra gjort man är ju liksom i en bubbla och har noll koll.
När vi sen står där framför juryn för att få höra resultatet så är all förhoppning liksom bort blåst. Nä det här kommer nog inte att räcka. Blir nog eliminering som vanligt. Men så plötsligt säger Markus att Lila laget ni är bäst i kväll. Sådan lycka att få springa upp för trappen till balkongen.Tusen tack Dante och Rebecca för grymt bra samarbete i köket ni är så bra!!

Det blir Yennifer Erik och Emma som hamnar i eliminering och dom ska efterlikna Leifs rätt på Gäddkerneller. Leif är så proffsig när han visar hur man tillagar rätten. Man riktigt förstår hur mycket kunskap den mannen har inom matlagning. Uppdraget för dem är att likna hans rätt så mycket som möjligt.
Att stå där på balkongen och titta ner på dem som jobbar i köket är imponerande. Så himla duktiga alla tre är. Det ser precis ut som att alla har gjort detta flertalet gånger så proffsigt. Blev lite nervös en stund när jag såg att Erik höll på att glömma sina kräftstjärtar. Så frustrerande när man inte får ropa ner till dem och hjälpa till. Men som tur var så upptäckte han det i sista sekund. När tiden är ute har alla tre jätte fina tallrikar med perfekta gäddkerneller. Det blir Emma och Erik som också är vidare till nästa vecka och vi kramas i massor. Till det tråkigaste då att säga hej då till Yennifer. Det som inte syntes i kameran var när hon skulle ha Leif till att dansa med henne innan hon åkte hem. Så vi skrattade.

Härliga Yennifer som får in en smak av Karibien i varje rätt.

Fasen Lotta tänker jag! Nu är ni bara åtta stycken kvar detta kunde jag aldrig drömma om!!

Lag tävling utanför mästerkocks köket.

 

 

2018-02-07

Ny vecka och vi ska ut på äventyr. Vi vet inte vart vi ska och vad som kommer hända under dagen. Alla lika spända inför vad som komma skall.

Fasen vi är bara tio stycken kvar nu. 

Vi körs ut till en plats och jag ser en stor byggnad som ligger vid vattnet och stora militär båtar ligger ankrade vid kajen. Alltså jag vet inte vad det är för ett ställe. Men får veta av mina kompisar att vi är vid Fotografiska där Paul Svensson har sin restaurang. Jisses; ska vi få laga mat i hans restaurang kök tänker jag. Han är ju en enormt duktig kock. Detta är stort!

Fryser som tusan när vi står där utanför ingången och Paul, Mischa, Markus och Leif hälsar oss välkomna. Förresten första gången vi får ha på oss våra egna kockrockar känner mig stolt över den.

Paul berättar om sin verksamhet och visar oss köket. Imponerad av hur dom jobbar, dom tar vara på allt liksom. Allt från skal till minsta fiskfjäll. Friterade fiskfjäll var något jag aldrig hade tänkt på att man kunde göra. Men så kom jag ihåg en grej min pappa alltid gjord. Han tog alltid tillvara på skinnet från den gravade laxen för att sedan halstra det. Han visste nog inte att det var något som skulle bli inne han tyckte nog bara det var gott.

 Älskade pappa jag önskar du levde så jag kunde berätta om min resa för dig.

Vi får veta att tävlingen har två moment dels själva rättens smak och utseende samt att ha så lite svinn som möjligt.Vi var 5 st i varje lag. Jag i det blåa laget tillsammans med Jakob, Adam, Yennifer och Filippa. Känner mig nöjd över mitt lag och vi utser Jakob som lagledare. Tävlingen drar i gång och vi väljer att göra rätterna vegetariska. Ena rätten Jordärtskockssoppa med timjansolja och chips den andra rätten Bakad fänkål med svampcreme samt blomlålspure.

Vi försöker verkligen ta vara på allt vi torkar och rostar skalen från grönsakerna som vi använde som ett strössel över maten. Minns att Micha kom fram och frågade varför jag inte var lagledare. Men för oss var Jakob ett självklart val. Han är kunnig och har alltid bra koll. Vet att jag svarade henne att det inte är min grej och man behöver inte vara bra på alla saker.

Det som ligger på våra tallrikar ser fint ut när tiden är ute. Kanske något mycket på en av tallriken. Men ändå nöjd av vårt resultat vi har gjort allt vi kan . Jakob får gå fram och presentera våra rätter. Juryn och Paul smakar på båda lagens rätter och ska sedan prata igenom allt.

.

 

Efter ett tag så får vi komma in i matsalen igen. Då har dom allt vårt mat svinn i bruna papperspåsar som skall vägas.  Minst svinn är ju andra delen i tävlingen.

Nu står vi där lika nervösa båda lagen och spänningen är olidlig. Marcus börjar med att väga vår påse. Fasen det var inte mycket svinn vi hade, men vad har de andra laget då?  YES!!! vår påse vägde mycket mindre än deras. Men nu ska dom ju säga vad dom tyckte om maten också och sammanställa allt till ett resultat. Och tyvärr gick det inte lika bra där de gröna laget var snäppet bättre och slipper eliminerings tävlingen.

Grattis till er i gröna laget Emma, Dante, Erika, Rebecca och Erik ni är bäst!

Bara att tagga om och åka tillbaka till mästerkocks köket för eliminering då! Tänker i vanlig ordning att: Lotta se det inte som ett nederlag utan ytterligare en chans att visa vad du kan i köket. Du älskar ju att laga mat och nu får du göra det ytterligare en gång. Tävlingen är kroppkakor jag har bara gjort det en gång förut och det var väldigt länge sedan (typ minst tjugo år). Här uppe är det ju vanligare med palt. Skillnaden är ju att i kroppkakor använder man kokt potatis och i Palt rå potatis. Nåja det ska väl gå tänker jag jag vet ju hur man gör iallafall! Men vad ska jag fylla dom med??? Inne i skafferiet ser jag rökt fläsk och väldigt fint sidfläsk. Kantareller är ju en favorit så jag slänger ner en näve sådana också i korgen. Brynt smör måste jag ju också ha och självklart lingon.

Där vid spisen tänker jag att jag måste ju göra något lite extra så rätten inte blir så tråkig. Så jag bestämmer mig för att smaksätta de brynta smöret med timjan och de rårörda lingonen med stjärnanis och Whisky. Bära eller brista men vem minns en fegis. Så var tiden ute och jag känner mig nöjd över det som ligger på tallriken. Smakar rätt gott tycker jag men kommer det att räcka vad har de andra gjort? Det jobbiga med tävlingen är att först är man ett lag och tävlar med varandra sen så ställs man i eliminering och då tävlar man mot varandra. Kommer aldrig att lära mig detta, det är så jobbigt när någon måste lämna tävlingen. Går in i restaurangen med min tallrik på darriga ben. Dom undrar över de rårörda lingonen som jag smaksatte med Whisky. Hjälp tänker jag det kanske inte var så bra då. Önskar dem smaklig måltid och lämnar restaurangen för att  juryn ska få smaka på min rätt.

Fasen nu står jag tillsammans med de övriga 4 framför juryn igen. Vem av oss får lämna i veckan???? Adam hade den bästa rätten. Markus säger att det kommer att bli en ny svensk klassiker. Vilket beröm alltså!! Stort grattis till dig Adam du är grym i köket.  Jakob samt Yennifer är också  vidare så det blir Filippa och jag som står sist kvar. Hur ska det gå?? Så himla nervöst!! Det blir Filippa som måste lämna tävlingen.

Härliga Filippa med glimten i ögat och en jätte fin vän. Jätte tråkigt att du tvingas lämna oss i tävlingen.(Skrattar än i dag åt den gången vi var hemma hos Adam och du Filippa kollade in hans kylskåp. Så jäkla skoj vi hade den kvällen.)  Sen tar det riktigt ont i mitt hjärta när jag ser hur Emma gråter när hon kramar om Filippa och säger hej då. De två blev verkligen så fina vänner!

Jag och Filippa.

Kan inget annat göra än att klappa sig själv på axeln och vara nöjd över att vara topp 9 nu!!

 

2018-01-31 

Laga mat till vår första dejt!

Alltså vilket gäng vi är. Så underbara och roliga personer jag lärt känna. Vi umgås en hel del utanför tävlingen och detta har blivit vänner för livet.  Svårt för någon som inte varit med om detta att förstå hela situationen. All press, nervositet, väntan och lycka. Känslorna åker verkligen berg och dalbana i kroppen. Ena stunden full av glädje nästa stund i tårar. Jag bara älskar er alla Erika, Simon, Adam, Jakob, Erik, Emma, Jennifer, Rebecca, Filippa, Ebba och Dante. Så mycket vi har fått uppleva tillsammans.

Till tävlingen då. Vi kommer in i köket och möts av levande ljus och vackra rosor. För att inte tala om juryn som alltid är stiliga men i dag var det något alldeles extra.  Det riktigt lyste kärlek i lokalen och veckans utmaning var så klart att vi skulle laga mat till vår första dejt.

Jag kommer genast på vad jag ville laga. Skaldjur och speciellt hummer är ju för mig väldigt romantisk mat. Det är en rätt som jag brukar laga hemma och har blivit en favorit rätt för både mig och min man. Rätten i sig tar inte så lång tid så jag tänker att jag gör egen pasta till för att försöka impa lite extra på juryn. Men det gick inte så bra som det brukar göra hemma! Själva degen var det inget fel på men när jag skulle börja köra den genom pasta maskinen så slog det helt slint i mitt huvud. Jag försökte och försökte få degen genom valsarna. Men fan det gick inte…… Så frustrerande!

Jag tittar på klockan och det är bara 11 min kvar. Jag ser då att jag har ställt maskinen på det tunnaste läge och det är ju klart att inte degen kommer genom då.  Hur dum får man vara tänker jag!!!  Så jäkla klantigt av mig det borde jag ha haft koll på.

Nåja,  jag försöker samla mig och tänker att jag kommer inte att hinna få till en bra pasta så jag väljer att springa in i skafferiet och hämta färdig pasta. Tur i alla fall att jag hade satt på vattnet så det går fort att få pastan färdig.

Känner mig orolig när jag går fram med min tallrik. Javisst, jag tycker att rätten är god men tycker de att det är för simpelt med färdig pasta.  Markus säger att det ser ut som en Lady och Lufsen portion och undrar vad jag tycker den grillade citronen tillföra rätten.

Känner mig ännu mer osäker och tänker: Rätten är ju god men det blir nog eliminering igen! 

Tillslut börjar då Markus ropa upp namn på de som gått vidare. Allt känns som i en dimma kommer jag att bli uppropad. Till slut hör jag mitt namn ropas upp och lyckan är total när jag springer med lätta steg upp för trappen till balkongen.

Men nej!! Nu det där jobbiga och eliminerings tävling och någon måste lämna tävlingen igen. Även fast jag själv inte är med i elimineringen känns det jobbigt. Att stå där på balkongen är ju skönt i sig. Att veta att man är vidare till nästa vecka och topp 10 känns ju enormt stort.  Skrattar så mycket åt Simons alla svar till juryn som ifrågasätter hans rätt. Han har alltid svar på tal;) De tre i elimineringen Yennifer, Simon och Erika  ser ut att ha lagat fantastiska rätter från sina korgar. Luktade så gott där uppe på balkongen. När då tiden runnit ut ska de in i restaurangen och presentera  sina rätter. Vet precis den osäkerhet de känner. Jag stod ju där själv förra veckan. Juryn pratar i hop sig och vi väntar i vårt uppehållsrum. 

Vi får komma in i köket igen för att höra resultatet. Jag tittar på de tre och känner återigen tårarna bränna bakom ögonen. Varför måste någon åka hem!! Markus säger Erika det är inte du. Så glad för hennes skull:) Sen hör jag honom säga Simon det är du som tyvärr måste lämna tävlingen. Då gick det inte att hålla tillbaka tårarna. Denna Simon med sitt sprudlande sätt. Skrattat så mycket åt alla hans roliga kommentarer. För att inte tala om vår hemfärd med tåget från kvalet i Gävle.  För när en Norrbottning och en Gotlänning lika förvirrade ska åka tåg tillsammans kan det inte bli annat än tokigt. Ha ha ha… Skrattar än idag åt den åkturen! (Men det är en helt annan historia.)   Förstår verkligen Yennifers känsla så glad att hon kommit vidare men  så ledsen att någon annan åker hem. Men det är ju det här som är tävlingen måste jag tänka nu.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Det går inte att inte tycka om Simon!

 

Två bilder på rätten ena hemma och den andra i stugan.

2018-01-24:
Stockholm – där 12 blir 11

Pirrigt är bara förnamnet!

Väskan packad med kläder, kokböcker och lite bilder på dom står närmast. Hur länge blir jag borta? Åker jag hem nästa vecka? Vad kommer att hända? Skönt att man lärt känna de i gruppen lite mer i alla fall. Då man känner sig inte lika ensam på något sätt.

Men det känns ändå konstigt att åka hemifrån och inte riktigt veta när man kommer hem igen.

Känslan att komma in i mästerkock köket är enorm. Se våra matstationer och det extremt välfyllda skafferiet det är nästan så man får nypa sig i armen.

Vi blir fotograferade till pressbilder och spelar in vinjetten som sänds i början av programmet. Samt lite annan information vi behöver veta inför tävlingarna. Vi får ett rum där vi kan sitta och hänga när det är väntan och dyl. Vilket som kommer bli ett rum där vi verkligen lär känna varandra på riktigt. Där har vi skrattat, gråtit, kramat, tröstat, sjungit och pratat om verkligen allt mellan himmel och jord.

Näst kommande dag är det dags för tävling. Oj så himla nervöst det blir!

Vi kommer in i köket på rad och ställer oss vid våra bänkar och får veta att det är en lag tävling och att det är majs kyckling vi ska laga. Kul att få laga mat tillsammans tänker jag. Men så säger då juryn att det är en mat stafett. Vi ska laga mat två och två i tio minuter var totalt 60 min. När man inte lagar mat får vi sitta i skafferiet och vänta. Tävlingen går igång och jag och Erika börjar. Erika börjar med att stycka kycklingen och jag börjar med potatisen. Dante och Ebba sitter inne i skafferiet och väntar på sin tur. Jäklar vad fort tiden går, helt plötsligt är det byte och det är bara släppa allt och springa in i skafferiet. Till saken hör att vi inte fick kommunicera med varandra hur långt vi kommit och hur vi tänkt. Känns jätte konstigt att sitta där i skafferiet och inte se hur det går för ens kompisar. Ut i köket igen och vi ser att kycklingen är i ugnen och jag börjar friterar jordärtskockorna. Vi på börjar såsen allt går i en rasande fart. Sista bytet och då får vi alla gå upp på balkongen för att se våra kompisar slutföra rätten. Ebba och Dante gör ett kanon jobb och får till ett jätte fint upplägg. Juryn provsmakar och nervositeten stiger ännu mer. Leif tyckte att vår kyckling var lite röd vid benet. Men att kycklingen är klar är laget helt överens om. Tycker ändå att vårt röda lag fått till en fin och välsmakande rätt. Men räcker det? Sneglar lite på de andras tallrikar som också är jätte fina. Alla tre lagen står framför juryn och skall få reda på resultatet. Kan lova att alla vi tolv var lika darriga av nervositet spänningen liksom hängde i luften.

Till slut säger juryn att så här hög nivå på första tävlingen har det aldrig varit genom alla säsonger men två av lagen har lyckats lite bättre. Detta gör ju att man kände sig lite stolt i alla fall. De två lag som lyckades bäst är de Lila och Gula laget.

Grattis till er ni är grymma!

Svart förkläde på och uppladdning med musik i öronen.

Första eliminerings tävlingen och vi är taggade som tusan!

Vårt röda lag i eliminering alltså. Bara att bita ihop igen och sätta på sig det svarta förklädet.Vet inte hur många gånger jag hann springa på toaletten innan det var dags att stiga in i köket igen. Fasen en av oss fyra måste ju lämna tävlingen i kväll.

Tänker att jag måste tänka bort nervositeten med att tänka: Du får ju en chans till på dig att visa vad du kan. Framför oss på bänken står en låda med något under. Vad kan det vara under denna låda?Känns som en evighet innan vi får lyfta på lådan och se vad som finns under. Varsågod och lyft och jag lyfter och se en massa örter. Uppdraget är att välja ut valfri ört som skall vara i fokus i rätten vi lagar. Jag väljer örten rosmarin och vill bara springa in i skafferiet för att se vad jag kan hitta för råvaror till min rätt. Det första jag ser är lammracks och tänker: Yes!!

Jag väljer att göra rosmarin stekta lammracks och potatiskroketter med västerbottensost och en rödvinssky med smak av rosmarin samt friterat grönkål. Smakar av och smakar av. Jo det smakar rosmarin och jag tycker det smakar gott. Men kommer juryn att gilla det?? Smakar det för mycket rosmarin. Tankarna snurrar i huvudet. Tar ut racksen och prov skär lite och JA!! De är perfekt stekta! Bara att lägga upp nu.

Blir upp ropade en efter en för att presentera våra rätter för juryn. Dom säger inte så mycket och det går inte att tyda vad dom tycker. Å så sedan denna otroliga väntan på att dom ska smaka allas rätter….. Ingen av oss känner sig säker. Då äntligen får vi komma in och höra resultatet. Fatta att en av oss ska lämna tävlingen i kväll. Jag vill inte åka ut ännu tänker jag. Men å andra sidan är jag grymt nöjd över att ha tagit mig vidare till topp tolv.

När jag hör Markus säga Lotta tror så jag att det är jag som åker ut. Jag liksom tror att jag hör att han säger det. Det tar ett par sekunder innan jag fattar vad han sa. Lotta det är inte du som åker hem du är bäst i kväll. Jag blir överlycklig att vara vidare till nästa vecka. Topp 11 fasen vad kul!

Men det tråkiga är ju att någon måste lämna tävlingen och denna vecka var det Ebba. Snälla, goa, fina, roliga Ebba så jag fick gråta. Underbarare människa får man leta efter. Så mycket glädje du sprider!

När jag nu i efter hand ser och hör juryns kommentarer (som man aldrig fick höra under inspelningen) blir jag allt lite rörd.

Såg faktiskt ut som att Mischa tyckte det var riktigt gott!! Det kommer jag leva länge på

 

Vi ses nästa vecka:)


2018-01-18
Nu börjar denna mästerkocks resa. Med pirr i magen sitter jag på flyget ner till Stockholm efter det väntar tåg upp till Gävle.

Många tankar snurrar i mitt huvud: Vad kommer hända, Vilka är dom andra deltagarna, hur ser det ut där, Jisses jag ska ju få träffa juryn på riktigt!

Väl i Gävle och incheckning på hotellet.Känns stort när man får kortet till rummet;)

Morgonen efter körs vi ut till gasklockorna där tävlingarna ska äga rum. Har under gårdags kvällen lärt känna några få av de 40. Kändes som att alla andra hade någon där som dom kände utom jag. Många hade ju sett varandra på sina auditioner. Visste att det var en till som blivit uttagen på samma sätt som jag, Men vem av alla var han? Det enda jag visst var att han heter Simon. Sen så hörde jag av några andra att det även fanns en till tjej från Norrbotten (Luleå) här men vem är hon då? Plötsligt såg jag någon jag kände igen från Instagram: Arne @arnesmat. Alltid kul att känna igen någon.

Kan tänka mig att alla andra kände sig precis lika vilsna som jag.

Upprop och genomgång av dagarna. Lärde känna några av personerna lite mer. Vi var ett gäng som hängde vid samma bord när det var dö tid. Vi hade så roligt, skojade, spelade spel och vissa var riktigt duktiga på sjunga och kunde så roliga ramsor.

Så var det då tävlings dags. Det var så mäktigt att gå in i dom där stora gasklockorna. Portarna öppnas och vi går in i samlad trupp.Lika spända allihopa inför att kliva in i köket. Vad är dagens utmaning?

Väl inne i gasklockorna ser jag våra små bänkar och ett välfyllt skafferi. Längst fram står det ett bord över täckt av ett blått skynke. Tänker att där under måste nog dagens utmaning ligga. Tänker vad tusan kan det vara? Samtidigt som pirret i magen ökar.

Så kommer då Leif, Marcus och Mischa in och hälsar oss välkomna. Leif säger något om att de är extra stränga i år och jag tänker: Hjälp hur ska detta gå! Sen så jag sneglar lite på dom andra deltagarna som verkar så taggade och förväntnings fulla och mitt pirr i magen ökar ytterligare ett snäpp.

Då dras äntligen skynket bort och Mischa berättar att dagen utmaning är räkor. Jag har aldrig sett en sådan stor hög av räkor på riktigt. Vi får 60 min på oss att laga valfri rätt där räkan är i centrum. Det första jag tänker på är räksoppa så jag kör på det. Kanske är det för enkelt tänker jag men vad tusan: Jag tycker ju det är ju gott! Nu kan jag inte börja vela. Springer fram och hämtar räkor och saker jag behöver från skafferiet. Men hjälp så högt upp vinet står!! Jag når ju inte upp. Tittar mig omkring å då kommer Mattias som en räddande ängel och hjälper mig (tack snälla).

Allt går i en rasande fart. Räkor skalas, mandel potatischips friteras och helt plötsligt står Leif där framför mig och undrar vad jag lagar. Jag förklarar och han börjar prata om mina chips. Ja, jag vet tänker jag! Mina chips blir lite konstiga. Dom liksom sväller upp och blir ihåliga. När han då säger ett konstigt ord på franska och att det bara är riktigt duktiga kockar som kan det blir jag riktigt förvånad. Jag som alltid trott att mina ihåliga chips är ett misslyckande. Leif går vidare och jag fortsätter med min soppa. Jag smakar av och tycker det är gott tittar på klockan och ser att nu är det dags att hälla upp på tallriken. Då hör jag Micha säga 10, 9, 8 och jag har ju inte garnerat min tallrik. 7,6 5, 4 Jag kastar ner lite räkor, chips, fänkålsdillen och en klick cremfrech 3,2 1,0 PUST! Jag hann och tänker det smakar gott men vilket gräslig upplägg. Tänk er att laga mat utan rinnande vatten och bara en kok platta under press och under begränsad tid. Vilket kanon jobb alla gjorde!

När jag sedan blir uppropad tillsammans med 9 andra och Marcus meddelar att jag var bäst trodde jag inte att det var sant. Tänka sig av 40 olika räkrätter så var det min rätt som var bäst. Förstår inte detta än idag alla de andra är ju grymma matlagare. Men kanske var det mina misslyckade chips som avgjorde;)

Bara att tagga om och gå med ny energi in till nästa utmaning. Med samma pirr i magen men med några färre konkurrenter är vi då åter inne i gasklockorna.

Markus berättar att utmaningen är en tävling som handlar om teknik och snabbhet och på bänken framför mig ser jag olja, ägg, senap, vatten, vinäger, salt och vitpeppar. Majonnäs tävling alltså!

Vi skall vispa en majonnäs på en liter olja så fort som möjligt och de fem första med en godkänd majo behöver ej delta i nästa tävling. Här gäller det att vispa utav bara tusan. Visst har jag gjort majo tidigare men inte på en liter olja och aldrig under tidspress. Å som jag vispade!!! Kan ni tänka er hur det ska ha sett ut. Ett helt gäng galningar står där och vispar som tok i sina bunkar.

På min vänstra sida står Sadra som aldrig tidigare hade gjort en majonnäs. Tyckte så synd om honom och försökte förklara hur han skulle göra medan jag själv vispade. Armen börjar krampa men jag tänker ge dig för fan inte Lotta! VISPA VISPA VISPA!!!!

Har precis fått i all olja när jag ser att Benjamin springer fram till Markus. Benjamins majonnäs var ej godkänd och då är jag på tur och ställer ner min skål framför Markus. Han rör lite i min skål tar upp en sked full av majo och granskar den länge och säger Grattis Lotta du är godkänd. Med en skön känsla i kroppen över att ha lärt min kompis Sadra göra en majo för första gången samtidigt som jag vann utmaningen själv åker jag tillbaka till hotellrummet och badar badkar och dricker ett glas vin;)Ny dag imorgon!

 Känns lite bättre när man vet hur allt runt i kring går till. Men pirret i magen är ändå där. Vad är dagens utmaning? Jisses vi är bara 25 pers kvar! Fatta att jag kommit så här långt och jag känner mig redan nöjd.

Nå ja, Är jag här så är det bara att ge GÄRNET!!  Ja, så går mina tankar ner i hissen på morgonen.

Så här taggade var vi topp 25 som gick in i gasklockorna!

Så inne i gasklockorna igen och på bänken framför oss ligger en filèkniv samt en silver färgad kloche med någonting under. Det måste ju bara vara fisk tänker jag men vilken sort kan det vara. Hoppas på lax, torsk eller abborre.

Det här kan vara det sista ni lagar i den här tävlingen säger Leif så var så god och lyft.

Strömming! Det ligger 4 st strömmingar där jag som aldrig har rensat strömming i hela mitt liv. Minns att jag sett hur pappa och mamma gjorde men aldrig rensat själv.

Ja jag måste bekänna en sak. Jag har ljugit i tv. Jag säger: Att om ni så väcker mig mitt i natten så nog kan jag rensa en strömming;) 

Ville inte visa att jag inte kunde. Utan försökte minnas hur pappa och mamma gjorde. Bryt av huvudet, in med tummen och sprätta upp fisken, dra ut inälvor och ryggrad och klipp lös ryggfenan. Å ta MIG TUSAN! Låg det inte 4 st fint fileade strömmingar där framför mig.

Valfri rätt med strömmingen i fokus var utmaningen och att vi skulle tänka nytt.

Min första tanke blir någon typ av bröd typ tortilla, panerad stekt strömming, krispiga grönsaker och någon typ av sås. Då plötsligt kom jag ihåg en sås som mamma alltid gjorde när ni åt rökt fisk. Men vad tusan var det som var i den då? Minns hårt vispad grädde, hackad kokt äggvita , smak av senap men vad mer??? Bestämmer mig för att köra på den iden jag får smaka mig fram allt efter som.

Bakar tortilla bröd men smaksätter med lite typiska brödkryddor för att få smaken av klådda som vi säger här uppe i norr. (Heter väl egentligen mjukt tunnbröd ). Gäller att planera nu! Vi har ju fortfarande bara en platta och ingen ugn och jag har flera moment jag behöver använda plattan till. Så under tiden jag gör degen till bröden kokas äggen. Av med äggen, grädda bröden i stekpannan samtidigt som grädden vispas och grönsaker skivas.

Plötsligt upptäcker jag att mag pirret är borta. Jag känner mig inte det minsta nervös när jag väl lagar mat. Det är bara innan och efteråt det infinner sig. Så märkligt!

Oj nu kommer Leif igen och frågar hur jag har smaksatt fisken och jag svarar: Med salt så klart! Han muttrar något om att det var ju avancerat och går vidare. 

Jag panerar och steker strömmingen . Smakar av såsen häller i lite vinäger och en nypa socker. Den börjar faktiskt smaka som jag minns. 5 min kvar och jag känner att nu måste jag börja lägga upp. Min tanke med rätten är att man skall äta med händerna gärna ute vid brasan så jag hoppas juryn förstår min tanke. Därför fick den namnet Norrlandsklämman:)

När jag gick fram med min tallrik så var det Markus som smakade först. Han verkade ha förstått min tanke. Micha och Leif sa inte så mycket bara typ tackade och gick. Fast dom två första tävlingarna gick bra så känner jag mig långt ifrån säker. Dom är så läskiga i juryn speciellt Markus. Det bara går inte att tyda vad han tycker!

Nu väntar bara en olidlig väntan på att få höra vilka som gått vidare till topp 12.

Ska man komma ut därifrån med ett förkläde eller inte? Alla 25 så himla nervösa och sammanbitna. Men det är ju tur att  vi har varandra där, Alla peppa, kramar och önskar varandra lycka till. Så härligt gäng!! 

Då börjar uppropen. Vi blir uppropade lite olika vissa får gå tillsammans med någon och vissa går själva. Jag står och tänker: Hoppas att jag får gå med någon jag vill så gärna hålla någon i handen. Ser en del komma gråtande ut  och vissa jublande glada. Jag är så jäkla sjukt nervös just nu!

Så hör jag då mitt namn ropas upp men bara mitt. Hjälp jag måste gå ensamm!  Allt går bra ända tills dom där stora portarna öppnas och jag ser dom där runda ljusen på golvet och juryn som sitter där längst borta. Det bara brast för mig. Mina tårar bara rann och rann och gick inte att stoppa.

JA!!  JAG ÄR ÄR VIDARE TILL TOPP 12 I STOCKHOLM!